نکات مهم در قرارداد های حقوقی که باید بدانید

قرارداد های حقوقی

نکات مهم در قراردادهای حقوقی که باید بدانید، یکی از موضوعات بنیادین در علوم حقوقی است. در همین راستا، هر شخص اعم از فعال اقتصادی، حقوق ‌دان یا شهروند عادی، ناگزیر از آشنایی با این نکات است. قرارداد، تنها یک توافق کلامی یا نوشتاری نیست؛ بلکه سندی رسمی، حقوقی و الزام ‌آور است که هر بند و تبصره آن پیامدهای مالی، حقوقی یا کیفری به همراه دارد. درک عمیق از نکات مهم در قراردادهای حقوقی که باید بدانید، می ‌تواند بسیاری از مخاطرات آینده را کاهش دهد. همچنین از بروز اختلافات و دعاوی غیرضروری جلوگیری کند. تا انتهای این مطلب با کتاب حقوقی همراه باشید تا بیشتر با این نکات آشنا شویم.

اطلاعات بیشتر: بهترین کتاب های حقوقی

تعریف قرارداد حقوقی

قرارداد حقوقی، توافقی مکتوب یا گاه غیر مکتوب است. این توافق میان دو یا چند طرف با هدف ایجاد، انتقال، اصلاح یا پایان یک رابطه حقوقی منعقد می ‌شود. این توافق، زمانی اعتبار دارد که شرایط اساسی صحت قرارداد که در قانون مدنی ذکر شده رعایت شده باشد. از جمله این شرایط می ‌توان به قصد و رضای طرفین، اهلیت آنان، موضوع معین و مشروعیت جهت اشاره کرد.

از دیدگاه عملی، قراردادهای حقوقی در شرایط مختلفی چون معاملات ملکی، خدمات حرفه ‌ای، استخدام، شراکت، پیمانکاری و حتی معاملات روزمره کاربرد دارند. شناخت دقیق از ماهیت قرارداد حقوقی، نخستین گام در درک نکات مهم در قراردادهای حقوقی که باید بدانید به شمار می‌ آید. باید توجه داشته باشید که تنظیم یک قرارداد حقوقی باید زیر نظر متخصص آن صورت پذیرد. بسیاری از شهروندان عادی به قوانین حقوقی تسلطی ندارند؛ از همین رو، امکان بروز اشتباه در تنظیم قرارداد حقوقی بدون نظر متخصص وجود دارد. برای این منظور به دفاتر اسناد رسمی معتبر مراجعه نمایید. همچنین می توانید از یک وکیل کارکشته نیز کمک بگیرید.

بانک اطلاعات: کتاب حقوق مدنی برای ازمون وکالت

انواع قرارداد های حقوقی

خوب است بدانید که قراردادهای حقوقی انواع مختلفی دارند که در ادامه به آن ها اشاره شده است:

  • قراردادهای معین: قراردادهایی هستند که قانون برای آن‌ ها شرایط و احکام مشخصی تعیین کرده است؛ مانند بیع، اجاره، قرض و غیره.
  • قراردادهای نامعین: قراردادهایی ‌هستند که در قانون به‌ صورت خاص تعریف نشده ‌اند اما با استناد به اصل آزادی قراردادها میان طرفین تنظیم می ‌شوند.

در هر دو حالت، احاطه بر قواعد عمومی قراردادها ضروری است. چرا که باید بتوان نکات مهم در قراردادهای حقوقی که باید بدانید را به ‌درستی به‌ کار گرفت.

بانک اطلاعات: کتاب حقوق مدنی بیات

نکات کلیدی در تنظیم قرارداد های حقوقی

تنظیم یک قرارداد حقوقی اصولی، نیازمند توجه به ساختار، محتوا و جزئیات آن است. بی ‌توجهی به هر یک از این اجزاء می ‌تواند زمینه ‌ساز اختلافات حقوقی یا زیان‌ های مالی شود. در این بخش، مهم ‌ترین نکات مهم در قراردادهای حقوقی که باید بدانید، تشریح خواهد شد.

شفافیت و صراحت در نگارش

قرارداد باید به ‌گونه ‌ای تنظیم شود که هیچ‌ گونه ابهامی در مفاد آن باقی نماند. استفاده از جملات کوتاه، مستقیم و دارای معناهای مشخص، درک مفاد را برای هر دو طرف تسهیل خواهد کرد.

تعیین دقیق موضوع قرارداد

هر قرارداد باید دارای موضوعی مشخص، معین و قابل تحقق باشد. ذکر جزئیات موضوع، از قبیل نوع کالا، خدمات، کمیت، کیفیت و نحوه تحویل، امری حیاتی محسوب می ‌شود.

تعیین مدت، مبلغ و شرایط پرداخت

در بسیاری از دعاوی، دلیل اختلاف، عدم شفافیت در خصوص زمان ‌بندی اجرا یا نحوه پرداخت است. بنابراین، ذکر دقیق مبلغ، زمان پرداخت، مراحل تسویه و جریمه تأخیر در قرارداد ضروری خواهد بود.

مسئولیت‌ ها و تعهدات طرفین

در هر قرارداد، باید حدود مسئولیت و وظایف طرفین با صراحت قید شود. این بخش نه‌ تنها از سوء ‌تفاهم جلوگیری می ‌کند، بلکه در صورت بروز اختلاف، مسیر داوری یا دادرسی را شفاف می ‌سازد.

فسخ، شرایط فورس ماژور (حیاتی)

پیش ‌بینی شرایطی که ممکن است قرارداد را از اعتبار ساقط کند یا امکان اجرای آن را از بین ببرد، واجب است. احتمال وقوع بلایای طبیعی، تغییر قانون یا عدم امکان اجرای تعهدات، از دیگر نکات مهم در قراردادهای حقوقی که باید بدانید، خواهد بود.

شیوه حل اختلاف

قرارداد باید شامل بندی در خصوص نحوه حل اختلاف باشد. تعیین داور مرضی ‌الطرفین، ارجاع به نهادهای میانجی ‌گری یا دادگاه صالح، به ‌وضوح باید در متن قرارداد درج شود.

بانک اطلاعات: کتاب حقوق مدنی دانشگاه

نکات مهم در قرارداد های حقوقی که باید بدانید

برای اینکه بتوانید یک قرارداد حقوقی بدون مشکل تنظیم کنید باید به نکات زیر توجه کنید:

  • حتما به یک وکیل کارکشته و خبره در این زمینه مراجعه نمایید.
  • اگر نمی خواهید برای انتخاب وکیل هزینه کنید، حتما به دفتر اسناد رسمی معتبر مراجعه کنید. این دفتر اسناد رسمی باید مورد تایید طرفین باشد. بدون تحقیق گزینه انتخابی فرد مقابل را قبول نکنید.
  • حتما پیش از امضای هر قراردادی، تمام بندهای آن را به دقت بخوانید.
  • حتما از فرد یا افرادی به عنوان شاهد عقد قرارداد کمک بگیرید.
  • اگر اطلاعات حقوقی کمی دارید، بدون تحقیق هیچ قراردادی را امضا نکنید.

با رعایت این نکات، امکان کلاه برداری و شکست قراردادهای حقوقی به صفر می رسد.

بانک اطلاعات: کتاب حقوق مدنی دکتر توکلی

اشتباهات رایج در قرارداد ها

بی ‌توجهی به برخی اصول و الزامات قانونی، موجب شکل ‌گیری اشتباهات رایجی در فرآیند تنظیم قراردادهای حقوقی می ‌شود. این اشتباهات، نه ‌تنها منجر به ابطال قرارداد، بلکه سبب بروز اختلافات گسترده خواهد شد. در ادامه، برخی از پرتکرارترین اشتباهاتی که در راستای نکات مهم در قراردادهای حقوقی که باید بدانید، بررسی می ‌شوند.

استفاده از نمونه قرارداد های عمومی بدون بومی‌ سازی

یکی از خطاهای رایج، استفاده از نمونه قراردادهای از پیش تنظیم شده است. این قراردادها بدون درنظر گرفتن شرایط خاص طرفین، نوع رابطه، مکان اجرا و الزامات قانونی کپی می ‌شوند. هر قرارداد باید متناسب با هدف، طرفین و شرایط موضوع تدوین شود.

نادیده گرفتن ظرفیت ‌های قانونی خاص

برخی قراردادها مشمول مقررات خاص مانند قانون کار، قانون تجارت یا آیین‌ نامه‌ های دولتی هستند. بی ‌توجهی به این موارد، می ‌تواند موجبات بطلان یا اجرای نادرست قرارداد را فراهم کند.

عدم امضای کامل طرفین و شاهدان

عدم امضای تمامی صفحات قرارداد، نبود اثرانگشت، تاریخ و نام ‌نویسی دقیق، در صورت بروز اختلاف، موجب تضعیف ادله اثبات دعوا خواهد شد.

نداشتن نسخه‌ های برابر و رسمی

داشتن تنها یک نسخه از قرارداد، یا نسخه‌ ای بدون مهر و امضای معتبر، از جمله خطاهای مهم است. این خطا در عمل، موجب بی ‌اعتباری سند خواهد شد.

توجه به این اشتباهات سبب می شود تا قراردادهای شما بدون هیچ مشکلی ثبت شود. برای جلوگیری از بروز این اشتباهات بهتر است با یک فرد متخصص مشورت نمایید. این فرد متخصص می تواند یک وکیل خبره و یا یک سردفتر با تجربه باشد. پیش از امضای هر قرارداد حقوقی، نکات مهم در قرارداد حقوقی که باید بدانید را مدنظر قرار دهید.

بانک اطلاعات: منابع آزمون وکالت

سخن آخر

شناخت و درک عمیق از نکات مهم در قراردادهای حقوقی که باید بدانید، به منزله تجهیز خود در برابر خطاهای پرهزینه حقوقی است. قرارداد، نه یک فرمالیته اداری، بلکه یک چارچوب قانونی الزام ‌آور است. رعایت اصول علمی در تنظیم این قرارداد، راه را بر بسیاری از مشکلات حقوقی آینده خواهد بست. در تمام مراحل تنظیم، بازنگری و امضای قرارداد، توصیه می‌ شود از مشاوره حقوقی تخصصی بهره‌ گرفته شود. در این شرایط، هر بند از قرارداد با نگاه کارشناسانه و مطابق با قانون تدوین گردد. آگاهی، نخستین گام در تضمین امنیت حقوقی طرفین در هر نوع قراردادی خواهد بود. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با تنظیم انواع قرارداد حقوقی با کارشناسان کتاب حقوقی در تماس باشید.

فهرست عناوین

مقالات مشابه